In zijn boek ‘The Speed of Trust’ schrijft Stephen M.R. Covey over de essentie van vertrouwen. Hij beweert dat als vertrouwen toeneemt, ook snelheid toeneemt en kosten afnemen. Volgens Covey is vertrouwen echt dat ene aspect dat alles verandert.

Dat principe hebben ze bij gemeente Berkelland goed begrepen. ‘Samen meer bereiken door vertrouwen in elkaar’, is de filosofie van Judith Harmsen, directeur van gemeente Berkelland. De gemeente is door minister Plasterk bestempeld als voorhoedegemeente als het gaat om de participatiesamenleving, ofwel de ‘doe democratie’, een vorm van meebeslissen door te doen. Het gaat om loslaten van taken vanuit de gemeenten en geven van ruimte aan burgers om initiatieven op te pakken. Dit hebben ze dan ook letterlijk gedaan in Berkelland en heeft geleid tot flinke besparingen.

De volgende uitgangspunten in hun aanpak zijn van belang gebleken:

·       Ga in gesprek op basis van vertrouwen en durf te luisteren
·       Probeer niet actief de burger in actieve stand te krijgen maar durf er nou eens op te vertrouwen dat initiatieven wel komen
·       Begin met vertrouwen dat er al heel veel is en respecteer wat er al is
·       Durf met andere ogen te kijken, sta open voor andere manieren van kijken
·       Durf ‘op je handen te zitten’, soms moet je ’t even niet op willen lossen, dan doet de burger het zelf en werkt het beter
·       Vertrouw op de deskundigheid van de burger

Deze aanpak heeft geleid tot flinke besparingen en er voor gezorgd dat ze meer publieke voorzieningen in stand kunnen houden met minder geld. Bovendien heeft het geleid tot actieve en tevreden burgers.

Ontmoet Judith Harmsen tijdens onze gemeente belevingsdag op 21 november. We gaan in dialoog met elkaar om te ontdekken dat als je vertrouwen geeft, je ook vertrouwen terug krijgt.

Geloof jij ook dat je samen verder komt? Kom dan samen met je collega’s over de brug! Schrijf je hier in!