Donderdag 21 november was het weer zover. De tweede Gemeentebeleving vond plaats. Waar de eerste beleving juist high tech was, hebben we deze keer voor het spiegelbeeld gekozen. In plaats van de nieuwste technische snufjes zijn we voor mooie verhalen gegaan. Verhalen over samenwerking. Daarbij hebben wij de vorm nauw laten aansluiten op het thema ‘samenwerken’.

Het begon met een verhaal van de enige Polderwachter van de wereld, Marcel Blekendaal. Hij ging met de deelnemers een uur rond het fort lopen en vertelde daarbij over samenwerking, vanuit het verleden op deze plek, de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En vanuit het heden, de samenwerking tussen C-Fordt en de Gemeente Stichtse Vecht.

Vervolgens waren de deelnemers zelf aan de beurt. Zij mochten hun eigen programma samenstellen, terplekke. Wij hadden de randvoorwaarden neergezet, waarbinnen de teams hun eigen gang konden gaan. Op basis van de eigen leervragen zijn ze door het fort getrokken, langs alle mooie verhalen van de ‘inleiders’. En met groot succes. Een optimale professionele kruisbestuiving. Tot slot mochten de teams hun droom formuleren met bijbehorende aanpak.

De dag eindigde met de Dutch Oven, de manier waarop vroeger werd gekookt bij de forten. Ook hierbij vertelden de chefs prachtige verhalen over hun bereidingswijze.

“Namens de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek (OFGV) ook mogen aanhaken bij de Gemeentebeleving 2 en zeer zin- en waardevolle gesprekken en discussies in een open space constructie mogen voeren. Op superlocatie geregeld, bedankt voor alle topsuggesties!”
Gertjan Bouwhuis, Teamleider Vergunningen bij Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek

“Voor mij was het een inspirerende en waardevolle bijeenkomst. Een volgende keer weer van de partij.”
Artto Brakkee, Afdelingshoofd bij Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek

“Ik vond het een prettige bijeenkomst. Het c-fordt werkt goed als locatie. De kou, het aardse, het kale … én vol echte goeie verhalen en authentieke verbindingen. Systemisch gezien (vanuit mijn ervaring met opstellingen) heel goed om juist vanaf die plaats naar de toekomst te kijken. Zo rijk aan verhalen en authentieke verbindingen met historie.”
Roel Simons, Journaal van de Toekomst

Lees hier het verslag van één van onze verhalenvertellers: Wethouder Myriam Jansen van de Gemeente Meppel:

Tijdens de dag heeft Roel Simons van het Journaal van de Toekomst ook gefilmd. Zijn filmverslag volgt nog. Hetzelfde geldt voor de verslagen van de drie studenten van de Hogeschool Utrecht.